Kinderen en volwassenen

Ook kinderen worstelen met zichzelf en situaties in hun leven. Hoe gaan ze daarmee om en bij wie kunnen ze terecht met hun verhalen.

Tijdens mijn leven heb ik veel contact met kinderen. Van jongs af aan kwamen er al kinderen bij ons op de boerderij die een extra steuntje in de rug nodig hadden. En de kinderkampen die ik begeleidde, en waar de paarden een positieve rol speelden, zijn kinderen voor mij niet weg te denken in mijn vak. Daarnaast ben ik zelf moeder van een zoon, en pleegmoeder van een dochter. Ik vind het de grootste uitdaging om kinderen meer zelfvertrouwen te geven, en zich te laten ontwikkelen.

De maatschappij vraagt veel van kinderen. Zit een kind wel goed in zijn vel, hoe gaat het op school, worden ze geaccepteerd? Eén op de drie kinderen leeft met gescheiden ouders. Moet je bijvoorbeeld kiezen tussen papa of mama en hoe ga je daarmee om? Ouders die in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen, waardoor het kind (al dan niet tijdelijk) uit huis geplaatst is. Wat doet dat met het zelfvertrouwen? Heeft het kind een aangeboren aandoening zoals ADHD, PDD-NOS, of heeft het misschien een trauma opgelopen? Of heeft het gewoon een steuntje in de rug nodig?

Veel kinderen hebben nooit de kans om een dier van dichtbij te zien of om aan te raken. Tijdens het coachen met paarden krijgen ze een kans om dit echt te ervaren, en dat is een sensatie voor jong en oud. We zijn met elkaar heerlijk buiten in de natuur aan het werk. We creëren rust en vertrouwen, geven emoties een plaats, groeit het zelfvertrouwen. Mede door de paarden worden er contacten gelegd en geleerd om samen te werken.

Lees hier hoe een jongere van 15 jaar dit heeft ervaren: ”Na een paar minuten begonnen mijn emoties, die ik officieel altijd voor me hield, op te spelen en ik voelde me daardoor erg verward , maar ook opgelucht”.

In een paardencoachsessie is het meestal snel duidelijk of het kind alleen begeleiding nodig heeft, of dat ook de ouders hierin betrokken moet worden. Als ouder is het waardevol om een bijdrage te kunnen leveren aan het herstel in evenwicht, zelfvertrouwen en wilskracht van hun kind. En het herstel van hun vertrouwensrelatie. Per kind kijk ik individueel wat er nodig is.

Mijn pleegdochter zegt: “een cadeautje voor alle kinderen die wel wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken”.

Wil je meer informatie of coaching met paarden iets is voor jouw kind of je gezin?

Maak hier je afspraak voor een vrijblijvend online kennismakingsgesprek met Anita Buts.