Matz, 9 jaar, verteld zijn verhaal aan moeder.

Inmiddels alweer ruim een jaar geleden ben ik samen met mijn zoon bij Anita op de boerderij geweest. Matz, destijds 9 jaar, is een super blij, enthousiast, gevoelig en leergierig mannetje die mij elke dag weer aan het lachen maakt. Ik merkte echter bij Matz dat hij vast liep in het uiten van zijn emoties en het maken van contact met zijn klasgenootjes en anderen om hem heen. Hij was vaak alleen en meester geworden in het verbergen van zijn werkelijke emoties waardoor hij ook vaak niet begrepen werd of de aansluiting met de wereld om hem heen miste. Matz gebruikte vaak knuffels om zijn emoties te uiten of ging praten als een klein kind om zich uit te drukken. Ik voelde een blokkade in zijn groei en ontwikkeling en de echte Matz was steeds minder vaak te zien.

Zijn vader en ik zijn gescheiden toen Matz 3 jaar oud was en ik vroeg me af of dit ook een rol speelde waardoor hij zo leek te blokkeren. Juist omdat Matz zich in woorden heel moeilijk kon uitdrukken ben ik met hem naar Anita gegaan, omdat ik wist uit eigen ervaring dat er bij haar weinig woorden nodig zijn.

Al tijdens het kennismakingsgesprek met Anita begon Matz in no-time op eigen wijze zijn verhaal te vertellen. Anita pikte feilloos zijn signalen op waarmee hij aangaf welke blokkades er bij hem zaten om deze vervolgens op te ruimen. Matz ging samen met Anita naar buiten om verder aan het werk te gaan. Met grote verwondering heb ik vervolgens zelf mogen zien hoe hard Matz aan het werk ging. Feilloos wist hij met de hulpmiddelen van Anita op eigen wijze precies te verwoorden wat hij als persoontje nodig had om zichzelf te mogen zijn en verder te kunnen met zijn eigen persoonlijke groei en ontwikkeling.

Doordat ik als moeder nu ook precies wist wat Matz nodig had, kon ik Matz nog beter helpen om zijn thuis- en schoolomgeving passend te maken. Al snel daarna zag ik Matz groeien naar een jongetje passend voor zijn leeftijd. De stemmetjes en knuffels had hij niet meer nodig, hij durft zich veel beter te uiten en om hulp te vragen als hij dat nodig heeft. Ook het maken van contact met anderen kinderen en klasgenootjes gaat nu veel beter waardoor hij inmiddels ook echt leuke vriendjes en vriendinnetjes heeft.

Echt heel bijzonder wat die 2 uurtjes in gang hebben gezet!!

Lonneke, moeder Matz.