Kwetsbaar opstellen, wat kan dat veel opleveren!

“Een gesprek voeren met drie paarden, tegelijk en met één paard een specifieke opdracht uitvoeren”. Een paard praat natuurlijk niet! Kortom, een ingewikkelde opdracht! Vooral als je een andere vorm van communicatie hebt. Hier heb ik geleerd om te laveren, mee te bewegen en duidelijkheid te bieden: soms ben ik zelf onduidelijk en door die onduidelijkheid ontstaat er ruis. Ja mijn hoofd weet het allang hoe het moet, maar daarmee loop ik ook af en toe voor de muziek uit en blijft de rest staan.

Één keer ben ik van het paard afgevallen, wat ook precies klopte met mijn thema. Hoe mooi was het om te zien dat paarden dan direct komen helpen! Zij checken vanuit hun oerinstinct of je oké bent, dat je weer op staat en met de kudde verder mee kan, of dat je bescherming nodig hebt. De paarden vertalen hiermee hoe het werkt in een team, waarin je leiders, helpers, beslissers en andere personen hebt zitten. Je hebt elkaar nodig, om verder te komen, alleen leiders zou niet goed gaan.

Wat een mooie ervaring, hoe die paarden mij dit verder verduidelijkt hebben en mijn eigen rol en plek hierin, niet alleen zakelijk, maar ook privé heb ik hier veel van geleerd en meegenomen.  Ook als je het even niet weet, is het oké. Je hoeft en kan niet altijd alles weten, en daarin mogen we ons kwetsbaar opstellen. Het levert letterlijk veel ruimte op. Je zult verrast staan wie dan bepaalde plekken inneemt. Leiderschap gaat over je moedig opstellen, hier is kwetsbaarheid en heel veel lef voor nodig.

Gijs Merkx