Teamcoaching met paarden

De meeste mensen kijken wel even op als ze een kudde paarden door de wei zien rennen of jonge paarden zien spelen. Paarden maken vrijwel altijd indruk op mensen. Ze zijn mooi, elegant, indrukwekkend en krachtig.

Het feit dat paarden in kuddes leven is een interessante parallel, omdat de sociale structuur die paarden in de kudde hebben vergelijkbaar is met onze eigen maatschappij of met jouw team.

Vrijwel de meeste organisaties werken met teams, wanneer een team goed samenwerkt gaat het goed. Maar als teamleden vooral bezig zijn met eigen agenda’s en resultaten stroomt het niet. En zijn er mensen die niet het gevoel hebben deel uit te maken van een groter geheel. Een gespannen sfeer en en weinig onderling respect is dan het gevolg.

Een paard kan alleen maar overleven als de kudde overleeft. De mens is niet anders, wij zijn ook een groep of kudde. Ze zijn meesters in het herkennen van non verbaal gedrag, want paardentaal is niet anders dan communiceren met lichaamstaal. Onze communicatie bestaat voor 80% uit non verbaal gedrag, wat dus ook de reden is dat paarden ons zo goed kunnen ‘lezen’.

Paarden leven samen, zijn een prooi- en vluchtdier, komen voor elkaar op, zorgen voor elkaar en bij problemen kiezen ze tussen vechten of vluchten. Paarden leven altijd in het hier en nu, zij zijn gevoelig en reageren onmiddellijk wat zorgt voor directe feedback. Het gedrag van het paard wordt in een coach-sessie dus gebruikt als spiegel voor onze gevoelens, en ons gedrag maakt inzichtelijk hoe jij als mens/team acteert en reageert. Deze directe bewustwording kan je of het team meteen omzetten in het dagelijkse leven.

Tijdens het programma teamcoaching met paarden gaan we met elkaar onderzoeken hoe jullie team zo optimaal mogelijk kan samenwerken, en waarbij ieder teamlid zich zo authentiek mogelijk kan ontwikkelen.

Hoe werkt het coaching met paarden? De coachvraag wordt door mij omgezet in een opdracht met het paard, waarmee het team aan de slag kan. Het paard reflecteert het gedrag; Ben je bijvoorbeeld niet rustig, dan is het paard dat ook niet, en antwoorden op vragen krijg je waar en wanneer je ze niet zult verwachten. Terug naar je eigen basishouding en authentieke- zelf is de sleutel tot veranderen, omdat het paard niet zal meewerken als jij dat ook niet doet. Het paard brengt de verandering teweeg en ik creëer als coach leerkansen door activiteiten op te zetten en ondersteuning te bieden bij het bewustwordingsproces.

Lees hier de ervaring van een deelnemer: “Ogenschijnlijk leken mijn vraag en de bijbehorende opdracht(en) klein, maar schijn bedroog. De impact die het op me had was groot(s)”.

Wil jij ook samen met je team of organisatie deelnemen aan het programma teamcoaching met paarden? We gaan o.a. aan de slag met de volgende thema’s:

Authenticiteit

 • Wie ben je, wat wil je. Wanneer sta jij in je kracht?
 • Wat zijn jouw kwaliteiten. En wat is jouw rol binnen het team?

Grenzen aangeven en ruimte innemen

 • Geef je zelf richting of bepalen anderen de richting?
 • Focus, omgaan met angst, omgaan met weerstand, loslaten.
 • Sociale druk. Balans in werk en privé, effectiever plannen.

Beter en effectiever samenwerken als team

 • Inzicht in gedragsvoorkeuren bij jezelf.
 • Wat is de groepsdynamiek van het team.
 • Waar vullen we elkaar aan, wat missen we?
 • Zorgen voor effectieve samenwerking en optimaal functioneren.

Communicatie

 • Intuïtie, voelen, aandacht, luisteren, respect.
 • Doelen verwoorden en uitzetten.

Het programma teamcoaching met paarden kan naar wens en op maat worden samengesteld. Wij bieden het traject aan om deels online te volgen, en één/of meerdere dagen op de hoeve met paarden, locatie in Tilburg. In gezamenlijk overleg bepalen we een traject naar jullie behoeften en wensen. Meer informatie?

Maak hier je afspraak voor een vrijblijvend online kennismakingsgesprek met Anita Buts.